KLÄDKODER

VAD BETYDER DOM OLIKA KLÄDKODERNA?

Egentligen skulle man kunna skriva hur mycket som helst om klädkoder och tips inför bröllopsdagen men jag tänka försöka hålla mig kortfattad om klädkodernas betydelse 🙂

Först och främst skulle jag vilja poängtera vikten av att välja en klädkod som era gäster kan förhålla sig efter. Att enbart skriva ”sommarfin” eller något i stil med ”kom i det ni känner er bekväma i” kommer skapa stor förvirring hos gästerna. ”Sommarfin” – inkluderar det shorts och skjorta? T-shirt? Blir långklänning för finklätt? Försök vara så tydlig som möjligt i val av klädkod så kommer gästerna veta precis hur de ska klä sig utan att känna sig varken under- eller överklädda.

HÖGTIDSDRÄKT

Herrar – Frack, folkdräkt eller militär högtidsdräkt. Det vanligaste är att man bär frack med vit frackväst, vit frackskjorta, näsduk, hängslen, vit fluga och svarta lackskor. Självklart går det även att bära vita handskar och svart hög hatt till, men glöm inte att ta av dessa när man är inomhus 🙂

Damer – Långklänning, balklänning eller folkdräkt. Långa eller korta handskar går även att bära till sin balklänning. Ofta matchar man sin klädsel med en fin aftonväska och vackra skor till.

JACKETT

Herrar – Jackettkavaj, dvs en blandning mellan vanlig kavaj och en långkavaj. Till den bär man oftast väst, vit skjorta, ibland kravatt, slips samt svarta lackskor.

Damer – Aftonklänning som inte behöver vara lika hellång som balklänning. Chiffongklänning eller liknande brukar ofta bäras. Självklart går det bra att matcha med fina skor och en aftonväska till.

SMOKING

Herrar – En svart eller mörkblå smoking med sidenrevär på byxorna, en vit smokingskjorta, gördel runt midjan, vit fluga och ett par svarta lackade skor till. Ett par svarta finskor kan också funka.

Damer – Aftonklänning, cocktailklänning som helst bör vara minst knälång, eller en fin byxdress. En festlig lite finare klädsel utan att det blir allt för uppklätt.

MÖRK KOSTYM

Herrar – Mörk kostym i svart, mörkgrå eller mörkblå. Till den bärs vit skjorta med en slips eller fluga i valfri färg. Dock bör man undvika vit och svart fluga. Skorna får däremot vara svarta eller bruna.

Damer – En festlig klädsel med klänning, kjol med en fin topp eller byxdress. Det bör inte vara en för elegant klänning eller balklänning men inte heller för ”sommarfin” och enkel. En fin chiffongklänning brukar alltid kunna passa.

KAVAJ

Herrar – En hel kostym i gärna lite ljusare färg med fluga eller slips till. Många bär idag även chinos och kavaj under den här klädkoden så var tydlig om det är just kostym som ni önskar att era gäster bär.

Damer – En festlig klädsel i form av en fin klänning, kjol med fin topp eller byxdress. Undvik gärna långklänning för att inte känna dig överklädd.

senaste inlägget på

bloggen

Läs mer här

Kontakta mig

Linköping - Världen
Info@hannakeiser.se

070-6958180

F O T O G R A FHANNA KEISER
D
F O T O G R A FHANNA KEISER
D